Het Ensemble

Het ABC Ensemble is een ensemble voor zangers en instrumentalisten. Per jaar worden er diverse projecten georganiseerd met een speciaal thema rond de vakanties. De projecten duren drie of vier achtereenvolgende dagen. Per project wordt er gekeken naar de juiste bezetting en het aantal repetities. De oude muziek projecten bestaan doorgaans uit 16 tot 22 zangers. Het ensemble werkt met een kaartenbak en stuurt uitnodigingen per project. Daarnaast proberen wij altijd ruimte te maken voor nieuwe deelnemers. Op deze manier wordt het ABC ensemble beschikbaar voor een grote groep amateurmusici en kunnen wij per project een zo goed mogelijke bezetting neerzetten. Het ABC Ensemble stelt zich als doel om leerzaam en educatief te zijn. De projecten staan o.l.v. dirigent Benjamin Bakker.

ZING MEE!
stuur ons een e-mail als je ook uitgenodigd wilt worden voor een van onze projecten. De projecten zijn geschikt voor amateurzangers die thuis hun partijen zelfstandig kunnen voorbereiden.

DIRIGENT

Benjamin Bakker (1980) begon op jonge leeftijd te zingen bij het Roder Jongenskoor. Daar nam hij de belangrijkste solo’s voor zijn rekening waaronder stukken van Fauré, Webber, Bernstein, Bach en Buxtehude met dirigenten als Joop Schets en Charles de Wolff.

Benjamin studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Koordirectie studeerde hij bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, solozang bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pearson. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Tõnu Kaljuste in Nederland en Finland met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie in Helsinki. In 2008 werd hij geselecteerd voor een masterclass bij Anders Eby in Zweden en in 2009 werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor tijdens de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. In 2010 nam hij deel aan een internationale Masterclass in Denemarken onder de leiding van Frieder Bernius. Hier werd hij gekozen om met het Deens Nationaal Vocaal Ensemble te werkenMet het kamerkoor Quod Libet won hij de 1e prijs (Geestelijke Categorie) en 2e prijs (Wereldlijke Categorie) tijdens het internationale korenfestival Tonen 2000. De jury kende hem tevens de prijs toe van beste dirigent van het festival. . Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de Stichting Talent voor Muziek. Een stichting die zich inzet voor de carrière van jonge talentvolle musici en tevens jongere generaties probeert te inspireren via educatieve projecten. Benjamin is op dit moment dirigent van het Kamerkoor Amsemble, Kamerkoor Noord, het Rotterdams Barok Ensemble, Zang Edam en het Swess Orkest. Hij dirigeerde projecten met LUDWIG, Ballet van Leth, het NASKA en Kamerkoor MUSA.